Cauta in 21.292 retete
Termenul de bulgur desemneaza atat amestecul de boabe de grau macinate mare, cat si mancarea ce contine acest amestec ca principal ingredient. Cu toate ca bulgurul poate contine mai multe tipuri de grau, de obicei este din grau tare, cunoscut la noi si ca ghirca (denumirea stiintifica este Triticum durum). Este des intalnit in Orientul Mijlociu, Europa si Asia de Sud. Bulgurul care se comercializeaza pentru consum este o varianta ce se gateste rapid, graul fiind curatat, prefiert , uscat si...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Cuscus desemneaza un tip de granule sferice preparate din faina de grau dur (semolina), precum si mancarurile preparate cu acest ingredient. Originar din Maroc, Tunisia, Algeria, Libia si Egipt, cuscusul a devenit un aliment folosit si in bucatariile europene. Prepararea cuscusului consta in umezirea cu apa a fainii de grau dur si formarea unor granule sferice cu diametrul de aproximativ 1 mm; pentru a-si pastra forma, acestea sunt apoi pudrate cu faina alba. Uneori, se adauga si sare in...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Uleiul comestibil este grasime vegetala ce ramane lichida la temperatura camerei. Uleiurile comestibile se folosesc in bucatarie pentru mai toate operatiunile: la prajeli, la aluaturi, la copturi, ca dressing in salate, ca liant in sosuri, in conserve, la uns. Exista foarte multe tipuri de ulei comestibil ce se pot folosi la gatit: ulei de masline, de floarea soarelui, de samburi de struguri, de arahide, de palmier, de nuci, de orez, de soia, de cocos etc. Punctul de ardere ( smoking point )...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Specie originara din bazinul Marii Mediterane, Caperul (Capparis spinosa L.) este un arbust spinos cu frunze rotunjite si flori alb-rozalii. Caperele sunt mugurii acestui arbust, de culoare verde-masliniu, care se consuma in calitate de condiment. In prezent, caperul se cultiva in Cipru, Grecia (unde se consuma si fructul de caper si frunzele acestuia), Franta, Italia, Spania, Algeria. Caperele se comercializeaza murate in otet sau in sare; cele murate in otet au un termen de valabilitate mai...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Midiile sunt scoici de apa sarata sau dulce, cu 2 cochilii simetrice. Usor alungite, midiile sunt de 2 tipuri: midii simple (pana la 10 cm lungime) si midii paroase (mai mici si cu un smoc de fire la capat). Midiile se consuma, de preferinta, gatite, pentru ca, filtrand apa, pot retine bacterii sau alti agenti patogeni. Midiile se vand vii, la saculet. Cand le alegeti, aveti grija sa nu miroasa si sa fie perfect inchise (cele usor deschise trebuie sa se inchida la atingere). Inainte de a le...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Daca in general ceea ce nu ne omoara, ne intareste, in cazul alimentatiei necorespunzatoare, ce nu ne omoara astazi, o va face in timp. Se discuta din ce in ce mai mult despre alimentatie sanatoasa - despre regimul vegetarian, despre regimul vegan si raw, despre slow food, despre efectele alimentatiei asupra starii de sanatate, dar si despre globalizarea excesiva a alimentatiei si scaderea calitatii ingredientelor care au dus la aparitia alimentatiei de tip junk food . Ce este junk food si...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
La fel ca ricotta, urda este un derivat al laptelui produs din resturile ramase din productia altor tipuri de branza, din cheagul laptelui dupa separarea zerului. Urda se obtine din zerul ramas dupa producerea casului de oaie, in timp ce ricotta se fabrica din zerul ramas de la mascarpone sau provolone. Urda este o branza alba, granulata, mai uscata, cu un gust usor si proaspat. Poate inlocui ricotta in majoritatea retetelor, in special in cele cu umplutura de ricotta si spanac, dar si la ...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Inapoi la pagina despre tipurile de paste. Farfalle  paste scurte, cu forma speciala asemanatoare unui papion sau unui fluture (numele vine de la cuvantul farfalla care inseamna fluture in italiana). Forma este obtinuta dintr-o bucata scurta de pasta cu forma de panglica zimtata pe margini si stransa la mijloc. Nu exista o marime standard, dar varianta mai mare se numeste farfallone , iar cea mignona se numeste farfallini . Se comercializeaza uscate, fie simple, fie in combinatii cu farfalle...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Homarul este o delicatesa culinara din categoria fructelor de mare. Crustaceu de dimensiuni mari (intre 25 si 50 cm), din familia Nephropidae, homarul are 10 picioare, din care primele 2 s-au dezvoltat in clesti. Este asemanat cu racul nu numai datorita formei, ci si datorita mersului inapoi cand fuge de pericol. Homarii se comercializeaza vii, cu clestii din fata legati pentru a nu prezenta pericol la atingere, in hipermarketuri si magazine de tip cash&carry (ex: Metro). Daca sunt tinuti mai...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Calmarul este o molusca cefalopoda, asemanatoare sepiei. Are corpul alungit, tubular, un cap bine definit inconjurat de 8 brate si 2 tentacule folosite la prinderea prazii. Diferenta intre brate si tentacule este data de ventuze  tentaculele au ventuze pe toata lungimea lor. Exista peste 300 de specii de calmari ce variaza ca dimensiuni de la 30 cm pana la 18 m lungime (calmarii gigantici). [readalso] Vezi aici toate retetele noastre cu calamari. [/readalso] Ca si sepia, calmarul arunca...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Origine: Originar din India si China, ghimbirul este unul din cele mai vechi si populare condimente: chinezii il foloseau ca planta medicinala fiind mentionat in scrierile lui Confucius, arabii il cunosteau din 650 inainte de Christos  ghimbirul este mentionat in Coran. Dar si in Europa de Vest ghimbirul era folosit pe scara larga (cel putin din secolul IX)  era cunoscut ca medicament impotriva ciumei; ca pudra era presarat peste bere in carciumile din Anglia secolului XIX (asa a luat...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Putine condimente au aprins atatea pasiuni in bucatariile din Europa ca lemon grass . Un condiment specific bucatariilor din Sud Estul Asiei, lemon grass a ajuns in ultimii ani sa fie foarte apreciata si folosita in mancarurile fusion si de inspiratie orientala. Denumirea de lemon grass sau lemongrass (iarba de lamaie in limba engleza) se refera la peste 55 de specii de iarba din genul Cymbopogon . Toate au in comun gustul parfumat de lamaie, dar fara aciditatea specifica citricelor. Lemon ...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
In cele 5 secole de cand a fost adus pe continentul european din America de Sud de catre conchistadori, cartoful a devenit a patra sursa de hrana de pe pamant dupa grau, orez si porumb. Cartoful ( Solanum tuberosum ) este atat denumirea plantei din familia solanaceelor, cat si a tuberculilor care sunt comestibili. Exista sute de varietati cultivate in toata lumea; in functie de continutul de amidon, unele varietati sunt folosite cu precadere la piureuri (se sfarama mai usor), iar altele...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Guacamole este o pasta pe baza de avocado, originara din Mexic, dar populara in toata lumea. Guacamole se foloseste ca ingredient in mancaruri sau ca sos pentru diverse aperitive. Se prepara din avocado bine coapte, rosii, ceapa si limete. Numele de guacamole provine de la aztecii care preparau acest sos gros cu mojarul si pistilul  de la ahuacatl (avocado) si molli (sos). Se comercializeaza si in supermarketuri gata preparat. Dupa deschiderea borcanului, se pastreaza la rece. Cel mai bun ...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Gnocchi (singular gnocco  lb italiana) este denumirea generica a unui tip de galuste mici, preparate din cartofi, faina de grau, gris sau pesmet. Sunt folosite pe scara larga in bucataria italiana dar si in multe tari din Europa si America. Gnocchi se servesc cu sosuri de rosii, cu pesto sau doar cu unt si verdeturi. Se pot folosi in loc de paste sau de clasicele galuste cu gris in tocanuri sau supe. Galustele gnocchi se comercializeaza proaspete, congelate sau uscate. Au o forma aparte, ...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Jamon este cuvantul spaniol pentru sunca, dar folosit international desemneaza sunca spaniola, uscata, din carne de porc. Exista 2 tipuri de jamon : jamon serrano  sunca uscata din porc (cuvantul serrano inseamna de la munte) jamon iberico  sunca uscata de calitate superioara ce contine carne de porc iberic (se mai numesta pata negra ) Calitatea si pretul sunt date de specia de porc din care se prepara jamon-ul, dar mai ales de alimentatia porcului. Jamon iberico (varianta mai scumpa de...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Origine: Planta cultivata de mai bine de 200 de ani, curcuma, cunoscuta si sub numele de turmeric, este originara din sud-estul Asiei. In prezent, cel mai mare producator (80% din productia mondiala) este India. Curcuma se mai cultiva in Indonezia, America de Sud si sporadic in Africa. Prezentare: Planta de curcuma creste pana la 2,4 metri inaltime, cu frunze lanceolate, foarte mari. Florile sunt galbene si seamana cu cele de liliac, iar rizomul, in forma de tubercul seamana cu ghimbirul (din...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Ciupercile urechi-de-lemn sunt ciuperci comestibile, folosite in special in bucataria asiatica. In limba romana, se foloseste termenul urechi-de-lemn pentru 2 specii din familia Auriculariaceae, destul de asemanatoare intre ele. Acestea au in comun textura elastica, aproape cauciucata, si transparenta. Nu au un gust puternic, dar imprumuta gustul celorlalte ingrediente si ofera o textura crocanta mancarurilor. Aceste ciuperci cresc pe trunchiul copacilor foarte batrani, in buchete....
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Ingredient fundamental al bucatariei thailandeze, pasta de curry rosu ( nam prik kaeng phet, in thailandeza ) este o pasta picanta, aromata si iute, ce se foloseste la prepararea diverselor preparate de tip curry, pe baza de carne si/sau legume. Preparata prin pasarea ingredientelor, pasta de curry rosu se realizeaza in mojar (in mod traditional) sau in blender. Pasta de curry rosu se comercializeaza in magazinele de specialitate (inclusiv din Europa, dar mai rar la noi) in borcane sau ...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Langustinele / Dublin Bay Prawns / Scampi  sunt foarte foarte asemanatoare intre ele. Rudele mai mici ale homarilor (unii le mai numesc homari norvegieni), langustinele sunt crustacee de culoare rozalie, cu clesti lungi, ce pot ajunge pana la 24 de cm in lungime. Habitatul lor include Oceanul Atlantic si Marea Nordului, dar si Marea Adriatica  cu cat apa este mai rece, cu atat carnea langustinelor va fi mai gustoasa. [readalso] Vezi aici reteta de Langustine fripte. [/readalso] Langustinele...
Reţetă de pe www.cevabun.ro