Cauta in 16.331 retete

zappy toons tota hoon main tota hoon

Pagina 3 din 5
Avocado (Persea americana) este un arbore originar din America Centrala si de Sud. Numele desemneaza atat arborele, cat si fructul de forma unei pere. Arborele subtropical de avocado creste pana la 20 de metri si face anual aproximativ 120 de fructe. Fructele au o lungime ce variaza intre 7 si 20 cm, cu un sambure mare in mijloc. Avocado este folosit atat ca fruct (consumat ca atare), cat si ca ingredient la supe creme, sucuri, deserturi, sosuri sau sandvisuri. Una din cele mai cunoscute ...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
... din jumatati de stridii cu tot cu cochilie, acoperite cu piure ...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
... pentru ca quinoa sa absoarba tot lichidul. Quinoa se fierbe, asemeni ...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Origine: Una din cele mai nobile plante folosite in bucatarie si cea care a dat si denumirea examenului celui mai important  balalaureatul, dafinul (laurul) este originar din bazinul Mediteranei, dafinul mediteraneean este raspandit din Turcia pana in Maroc, dar este cultivat si in Statele Unite si regiunile din sud-vestul Rusiei. Prezentare: Dafinul (Laurus Nobilis) este un arbore care ajunge pana la 10-18 m inaltime. Are flori alb-galbui si fructe albastru-negre de marimea unor alune (se...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Telemeaua este branza romaneasca cea mai asemanatoare cu feta greceasca. Branza sarata, din lapte de vaca (sau oaie, bivolita, sau amestec), telemeaua are un continut de grasime de aproximativ 25% si o textura moale, dar mai granulata decat casul dulce. Telemeaua se matureaza in saramura, iar sortimentele din lapte de capra sau bivolita sunt considerate adevarate delicatese. Exista si variante de telemea cu seminte de chimen negru (cernusca) si/sau piper, ce poarta numele de telemea de...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Ragu este denumirea generica a sosurilor italiene pentru paste pe baza de carne. Denumirea provine de la verbul francez ragouter (a creste pofta de mancare, a imbogati gustul), de unde provine si ragout  un soi de tocana frantuzeasca. Ragu se face prin adaugarea de carne (tocata sau maruntita) la o baza de legume tocate si sotate (in italiana aceasta baza se numeste soffritto). Ingrediente: ragu alla bolognese (specific orasului Bologna)  baza de legume sotate (ceapa, telina, morcov), carne...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Inapoi la pagina principala despre paste . Spaghetti  cele mai populare paste din toata lumea. Paste lungi, subtiri si cilindrice din faina de grau dur ( Triticum durum) ; numele provine de la cuvantul spago (diminutiv spaghetto) care inseamna linie/coarda in italiana. Mot-a-mot, spaghetti s-ar traduce linii mici. Spaghetti se folosesc cel mai adesea in combinatii cu sos de rosii sau sosuri de branza. Sunt folosite si pentru stir-fry , in special pentru anumite feluri americane preparate la...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
... din congelator, se pun cu tot cu ambalaj intr-un vas ...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Termenul de bulgur desemneaza atat amestecul de boabe de grau macinate mare, cat si mancarea ce contine acest amestec ca principal ingredient. Cu toate ca bulgurul poate contine mai multe tipuri de grau, de obicei este din grau tare, cunoscut la noi si ca ghirca (denumirea stiintifica este Triticum durum). Este des intalnit in Orientul Mijlociu, Europa si Asia de Sud. Bulgurul care se comercializeaza pentru consum este o varianta ce se gateste rapid, graul fiind curatat, prefiert , uscat si...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Cuscus desemneaza un tip de granule sferice preparate din faina de grau dur (semolina), precum si mancarurile preparate cu acest ingredient. Originar din Maroc, Tunisia, Algeria, Libia si Egipt, cuscusul a devenit un aliment folosit si in bucatariile europene. Prepararea cuscusului consta in umezirea cu apa a fainii de grau dur si formarea unor granule sferice cu diametrul de aproximativ 1 mm; pentru a-si pastra forma, acestea sunt apoi pudrate cu faina alba. Uneori, se adauga si sare in...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Uleiul comestibil este grasime vegetala ce ramane lichida la temperatura camerei. Uleiurile comestibile se folosesc in bucatarie pentru mai toate operatiunile: la prajeli, la aluaturi, la copturi, ca dressing in salate, ca liant in sosuri, in conserve, la uns. Exista foarte multe tipuri de ulei comestibil ce se pot folosi la gatit: ulei de masline, de floarea soarelui, de samburi de struguri, de arahide, de palmier, de nuci, de orez, de soia, de cocos etc. Punctul de ardere ( smoking point )...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Bain-marie este atat denumirea echipamentului cat si a tehnicii de a pregati anumite feluri de mancare prin folosirea a doua vase: vasul in care se gateste mancarea este pus pentru un alt vas ce contine apa adusa la punctul de fierbere; in acest fel se poate controla temperatura iar vasul in care se gateste primeste caldura constanta din toate partile. Tehnica bain-marie a fost folosita la inceput in alchimie unde era necesara pentru topirea metalelor. In prezent, se foloseste si ca tehnica...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Jamon este cuvantul spaniol pentru sunca, dar folosit international desemneaza sunca spaniola, uscata, din carne de porc. Exista 2 tipuri de jamon : jamon serrano  sunca uscata din porc (cuvantul serrano inseamna de la munte) jamon iberico  sunca uscata de calitate superioara ce contine carne de porc iberic (se mai numesta pata negra ) Calitatea si pretul sunt date de specia de porc din care se prepara jamon-ul, dar mai ales de alimentatia porcului. Jamon iberico (varianta mai scumpa de...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Specie originara din bazinul Marii Mediterane, Caperul (Capparis spinosa L.) este un arbust spinos cu frunze rotunjite si flori alb-rozalii. Caperele sunt mugurii acestui arbust, de culoare verde-masliniu, care se consuma in calitate de condiment. In prezent, caperul se cultiva in Cipru, Grecia (unde se consuma si fructul de caper si frunzele acestuia), Franta, Italia, Spania, Algeria. Caperele se comercializeaza murate in otet sau in sare; cele murate in otet au un termen de valabilitate mai...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Midiile sunt scoici de apa sarata sau dulce, cu 2 cochilii simetrice. Usor alungite, midiile sunt de 2 tipuri: midii simple (pana la 10 cm lungime) si midii paroase (mai mici si cu un smoc de fire la capat). Midiile se consuma, de preferinta, gatite, pentru ca, filtrand apa, pot retine bacterii sau alti agenti patogeni. Midiile se vand vii, la saculet. Cand le alegeti, aveti grija sa nu miroasa si sa fie perfect inchise (cele usor deschise trebuie sa se inchida la atingere). Inainte de a le...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Daca in general ceea ce nu ne omoara, ne intareste, in cazul alimentatiei necorespunzatoare, ce nu ne omoara astazi, o va face in timp. Se discuta din ce in ce mai mult despre alimentatie sanatoasa - despre regimul vegetarian, despre regimul vegan si raw, despre slow food, despre efectele alimentatiei asupra starii de sanatate, dar si despre globalizarea excesiva a alimentatiei si scaderea calitatii ingredientelor care au dus la aparitia alimentatiei de tip junk food . Ce este junk food si...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
La fel ca ricotta, urda este un derivat al laptelui produs din resturile ramase din productia altor tipuri de branza, din cheagul laptelui dupa separarea zerului. Urda se obtine din zerul ramas dupa producerea casului de oaie, in timp ce ricotta se fabrica din zerul ramas de la mascarpone sau provolone. Urda este o branza alba, granulata, mai uscata, cu un gust usor si proaspat. Poate inlocui ricotta in majoritatea retetelor, in special in cele cu umplutura de ricotta si spanac, dar si la ...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Inapoi la pagina despre tipurile de paste. Farfalle  paste scurte, cu forma speciala asemanatoare unui papion sau unui fluture (numele vine de la cuvantul farfalla care inseamna fluture in italiana). Forma este obtinuta dintr-o bucata scurta de pasta cu forma de panglica zimtata pe margini si stransa la mijloc. Nu exista o marime standard, dar varianta mai mare se numeste farfallone , iar cea mignona se numeste farfallini . Se comercializeaza uscate, fie simple, fie in combinatii cu farfalle...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Homarul este o delicatesa culinara din categoria fructelor de mare. Crustaceu de dimensiuni mari (intre 25 si 50 cm), din familia Nephropidae, homarul are 10 picioare, din care primele 2 s-au dezvoltat in clesti. Este asemanat cu racul nu numai datorita formei, ci si datorita mersului inapoi cand fuge de pericol. Homarii se comercializeaza vii, cu clestii din fata legati pentru a nu prezenta pericol la atingere, in hipermarketuri si magazine de tip cash&carry (ex: Metro). Daca sunt tinuti mai...
Reţetă de pe www.cevabun.ro
Calmarul este o molusca cefalopoda, asemanatoare sepiei. Are corpul alungit, tubular, un cap bine definit inconjurat de 8 brate si 2 tentacule folosite la prinderea prazii. Diferenta intre brate si tentacule este data de ventuze  tentaculele au ventuze pe toata lungimea lor. Exista peste 300 de specii de calmari ce variaza ca dimensiuni de la 30 cm pana la 18 m lungime (calmarii gigantici). [readalso] Vezi aici toate retetele noastre cu calamari. [/readalso] Ca si sepia, calmarul arunca...
Reţetă de pe www.cevabun.ro